Kan vi sende «Politiskolen 6» fra nord til sør?

Vi spurte Cathrine Undhjem om hun kunne forklare til to som ikke kan dette bibliotekspråket hva fjernlån er. Hun kom med et godt og utfyllende svar som mettet vår nysgjerrighet.

«Fjernlån er et fabelaktig samarbeid mellom ulike bibliotek som gjør at uansett hvor du bor i Norge, uansett om du har tilgang til et lite eller stort bibliotek, så har du tilgang til alt som er i de andre bibliotekene i Norge.»

Hvis du bor i en bitteliten bygd og har noen sære interesser kan du enkelt får tilgang til utvalget på 2500 biblioteker rundt om i landet. Du kan sitte og «shoppe», eller bestille hva du måtte ønske. Alt fra musikk til tidsskrifter kan du bestille med et tastetrykk og få det sendt til ditt nærmeste bibliotek.

Man har transportløsninger for nesten alle bibliotekene, helt opp til Nordland, og de fungerer visstnok bra. Men etterhvert som flere og flere brukere benytter seg av fjernlånstjenesten går prisen for transport opp og folkebibliotekene har begrensede midler.

«Og dermed så er det da en diskusjon. Sånn som jeg var inne på, er det da et verdig fjernlån å sende «Politiskolen 6″ til andre siden av landet? Er det noe man vil bruke penger og ressurser på?»

Undhjem mener at vi skal ikke bestemme hva lånerne skal ha, det er lånerne som skal vurdere hva de trenger og det skal vi vise respekt for.

«Og det er ikke så store tall at vi ikke klarer det, er min holdning til det.»

Tekst og Redigering: Tale Selstad Gjervan og Julie Arnøy

Én kommentar til «Kan vi sende «Politiskolen 6» fra nord til sør?»

1. Hvis det er et verdig fjernlån å sende Politiskolen 6 fra sør til nord, begrunnet med at vi skal respektere det lånerne vil ha, tillater jeg meg å spørre om det ikke like gjerne er et verdig MEDIEVALG verdig å kjøpe inn denne filmen ved et bibliotek nordpå?

Det er på tide at vi diskuterer fjernlån ut fra utgangspunktet effektiv ressursbruk, framfor den dogmatiske tilnærmingen som har preget denne diskusjonen i en årrekke. Når Politiskolen 6 er på vei fra den ene enden av landet (les: biblioteket jeg har ansvar for), til den andre enden av landet, skal jeg kunne gi lokale og regionale lånere en begrunnelse for hvorfor biblioteket nordpå ikke kjøpte denne filmen selv, når det nå var noen som ville ha den.

Og nei, man er ikke surpå nordpå sørpå 😉

Det er stengt for kommentarer.